понеділок, 30 жовтня 2023 р.

Пам’ятаєте наш пост про Хелловін та як його святкують у Google?

До вашої уваги нове повідомлення від тренера АЦР, Сергія Пойди про розважалочки від Google на тему Хелловіна.  

Підсвічена свічкою страшна пика, вирізана на гарбузі - це візитівка Хелловіна. Але звідки він з’явився?


Як говорить легенда (https://web.archive.org/web/20211027121802/ https://www.history.com/news/history-of-the-jack-o-lantern-irish-origins), колись в Ірландії жив Скупий Джек, який славився своєю хитрістю. Одного разу він запросив Диявола на келишок, але, як завжди, не хотів платити. Винахідливий Джек переконав Диявола купити його душу,  перетворившись на монету, щоб розрахуватись із корчмарем, але коли той став монетою, швидко сховав його в кишеню, де лежав срібний хрестик, що перешкоджав Дияволу повернутися у свою первісну форму.


За деякий час Джек умовився з Дияволом, що той певний час не буде його чіпати. Коли ж Джек знову зустрівся з Дияволом, Джеку знову вдалося обдурити його, змусивши залізти на дерево, а після цього вирізав на корі хрест, щоб Диявол не міг звідти злізти. І виторгував у Диявола, щоб той 10 років його не чіпав.


Коли дерево впало і Диявол звільнився, Джек знову зустрівся з ним, коли надійшов його час. Рай не прийняв його через гріхи, але Диявол також відмовився взяти його душу через давню угоду. Лише зробив так, щоб Джека завжди оточувала непроглядна ніч та кинув йому вуглинку.


Джек вставив вуглинку у ліхтар, зроблений з ріпи. І, як каже легенда, до цього часу Джек блукає по землі шукає дорогу, освітлюючи собі дорогу тим ліхтарем.


Ірландці та шотландці виготовляли “ліхтарі Джека” з ріпи та турнепсу й виставляли їх у вікнах, щоб відлякувати злих духів. Пізніше, вже у XIX сторіччі емігранти з Ірландії почали в Америці виготовляти “ліхтарі Джека” з гарбуза. І саме він став сучасним символом Хеловіна. 


Хочете погратись у “страшні” та веселі розважалочки від Google, присвячені святу Хелловін?


У Google їх була ціла серія:

2012 рік

https://www.google.com/doodles/halloween-2012 

2015 рік

https://www.google.com/doodles/halloween-global-candy-cup-2015 

2016 рік

https://www.google.com/doodles/halloween-2016 

2018 рік

https://www.google.com/doodles/halloween-2018 


Сподобалось? А які Ви знаєте символи Хелловіна? Чи знаєте Ви інші цифрові майданчики, на яких так само, які й у Google Doodle святкують це свято?

Напишіть свій коментар під цим дописом!


вівторок, 24 жовтня 2023 р.

Що таке Хелловін та як його святкує Google?

Це свято прийшло до нас з англомовних країн. Як стверджує Lesley Bannatyne, автор «Halloween—An American Holiday, An American History» (до речі, ось сторінка з його книгами: https://www.iskullhalloween.com/AmericanHistory.html), давні кельти наприкінці жовтня святкували свято Самхейн (Самайн) -  кінець літа, завершення збирання урожаю та повернення стад тварин з літніх пасовиськ. Ця подія відзначала завершення старого та початок нового річного циклу. Святкували Самайн 7 діб. Вважалось, що у цей день грань світів ставала надзвичайно тонкою та можна поспілкуватись із потойбічними істотами.


Навіть після прийняття християнства, кельти продовжували шанувати це свято. З часом воно трансформувалось, приблизно, у VIII—IX століттях у нове свято - День Всіх Святих - All Hellows.  А його переддень отримав назву All Hellows Even, що з часом трансформувалось у Halloween.


Зараз для нас це веселе свято-карнавал, коли ми відлякуємо потойбічне зло страшними та дивацькими костюмами - костюмами вампірів, зомбі та скелетами. У цей час діти в англійських та американських містечках, а до війни й у нас, вбираються у костюми зомбі чи супергероїв та стукають у двері із криком: “Частування чи шкода!”. І, звісно, жителі відкуплюються від “страшних істот” смаколиками - цукерками та печивом.


Google також відзначає це свято і на його підтримку випустила кілька розважалочок.


Введіть до пошукового рядка слово “Хелловін”. У нижній частині вікна екрана з результатами пошуку знайдіть значок із зображенням привида. Натискайте на ньому та отримуйте задоволення від “привидів” на Вашому екрані. 


Порада: Для того, щоб отримати на екрані більше привидів - частіше натискайте ліву кнопку миші.


А які Ви святкуєте Хелловін? Якщо бажаєте бачити більше такі дописи - напишіть про це у коментарях до цього поста.

Тренер АЦР, Сергій Пойда

середа, 18 жовтня 2023 р.

Відеоінструкція «Створення QR кодів»

Якщо ви хочете швидко і легко створити QR код для будь-якої вебсторінки, то вам не потрібно шукати спеціальні програми або сайти. Все, що вам потрібно, це браузер Google Chrome і кілька простих дій.

Рекомендуємо вам переглянути детальну відеоінструкцію «Створення QR кодів» від Сергія Пойди, тренера АЦР.  У цьому відео  ви побачите крок за кроком, як створити QR код різними способами. 


Відео інструкція  розміщена на  YouTube каналі  Serj Pojda: https://www.youtube.com/@serjpojda7565

Підписуйтеся на YouTube канал  Serj Pojda, тут ви знайдете багато  корисної інформації та навчальних матеріалів.

понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Як розпізнавати текст з будь-яких зображень за допомогою Google Малюнків?

Ви хочете дізнатися, як розпізнавати текст з будь-яких зображень? Тоді вам потрібно подивитися новий відеоогляд від тренера Академії цифрового розвитку,  Сергія Пойди «Розпізнавання тексту в Google Малюнках».

У цьому відео ми покажемо вам, як легко і швидко отримати текст зі скриншотів, фотографій, друкованих і рукописних документів. Ви зможете використовувати цей текст для своїх потреб: перекладу, редагування, навчання та іншого.
Не пропустіть  корисну й цікаву  інформацію! 

Запрошуємо дивитися та дізнаватися нове!

Відео опубліковано на YouTube каналі Serj Pojda: https://www.youtube.com/@serjpojda7565


вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Дистанційний курс "Використання сервісу Genially в електронному навчанні"

Запрошуємо до участі в мегапопулярному дистанційному курсі "Використання сервісу Genially в електронному навчанні", який відбудеться з 16 до 30 жовтня 2023 року!

Інтерактивні презентації, плакати, інфографіка, вправи, ігри, вікторини, відео... Скільки онлайн-додатків ви використовуєте для створення дидактичних ресурсів? Вивчаєте інтерфейс, призначення інструментів, правила розміщення, тарифний план та обмеження, публікація та доступ — все це потрібно знати для роботи в тому чи іншому додатку. 

Платформа Genially - інструмент для створення всіх видів дидактичних ресурсів, презентацій, ігор, інтерактивних зображень, карт, ілюстрованих процесів, резюме і т.д. Станьте геніальними разом з нами!

У процесі ефективного спілкування з тренером ви навчитеся створювати:

  • персональний брендинг;

  • інтерактивні плакати та презентації; 

  • інфографіку;

  • віртуальний підручник та відеопрезентації;

  • вправи, ігри, квести та вікторини.


Реєстрацію вже відкрито! Долучайтеся до нас та робіть ваші уроки незабутніми та результативними!

Деталі та реєстрація на нашому сайті: https://sites.google.com/view/16-30102023/

четвер, 5 жовтня 2023 р.

“Безпека дітей в Інтернеті: інструменти та поради для вчителів”

Реєструйтеся, аби долучитися наживо до онлайн-тренінгу “Безпека дітей в Інтернеті: інструменти та поради для вчителів”. Захід відбудеться в межах співпраці Google Україна та Міністерства освіти і науки Україна.

Долучайтеся та отримуйте практичні поради щодо використання інструментів та ресурсів Google задля безпеки ваших учнів у цифровому середовищі. 



Під час тренінгу ви дізнаєтеся:

  • з якими викликами діти стикаються онлайн;

  • особливості складових програми Google “Безпека дітей в Інтернеті”;

  • як інтегрувати інструменти програми у навчальний процес.


Тренінг включатиме теоретичну та практичну частину, під час якої ви зможете взяти участь в інтерактивній вправі.


Реєстрація, програма тренінгу та корисні матеріали доступні на сайті заходу.

вівторок, 3 жовтня 2023 р.

10 жовтня о 16:00 приєднуйтеся до онлайн-тренінгу “Безпека дітей в Інтернеті: інструменти та поради для вчителів”, що відбудеться в межах співпраці Google та Міністерства освіти і науки України. Реєстрація доступна за посиланням


Захід буде корисним для вчителів та всіх освітян, що прагнуть покращити навички безпечного поводження в Інтернеті для своїх учнів. 


Під час тренінгу ви дізнаєтеся:

  • з якими викликами діти стикаються онлайн;

  • особливості складових програми Google “Безпека дітей в Інтернеті”;

  • як інтегрувати інструменти програми у навчальний процес.


Приєднуйтеся наживо та скористайтеся нагодою:

  • отримати практичні поради від сертифікованого тренера Google for Education;

  • взяти участь в інтерактивній вправі, аби одразу втілити знання на практиці;

  • поставити запитання тренеру та отримати на нього відповідь у прямому ефірі.


Реєстрація, програма тренінгу та корисні матеріали доступні на сайті заходу.